سلام و درود خدمت شما همراهان گرانقدر وبسایت لوکس کارز . بسیار خرسندیم و مفتخریم که وقت ارزشمند خود را در اختیار تیم ما قرار می دهید . امروز قصد داریم در این مقاله به بررسی ترموستات خودرو بپردازیم . لذا تا انتها با ما همراه باشید .
ترموستات چیست؟
ترموستات یا دماپا قطعه ای است که بین موتور و رادیاتور قرار می گیرد و وظیفه آن کنترل دمای موتور خواهد بود . ترموستات باید بتواند دمای موتور را در حد استاندارد و متعادل نگه دارد .بهترین دمای تعیین شده برای کارکرد موتور خودرو ۸۵ درجه است .دمای موتور میبایست حتما در این درجه مشخص قرار داشته باشد .اگر دمای آن پایین باشد غلظت روغن بالا میرود و در نتیجه روغن کاری قطعات موتور به درستی انجام نمیشود. همچنین اگر دمای آن از حد استاندارد بالاتر رود روغن بیش از حد رقیق میشود و خاصیت خود را از دست میدهد .
در روز های سرد ترموستات کمک بسزایی به موتور خودرو کرده و آن را در سریع ترین زمان ممکن گرم می کند و همچین از فرسایش موتور جلوگیری خواهد کرد .
شاید برایتان سوال باشد که ترموستات چگونه دمای موتور را کنترل کرده و از سرد یا گرم شدن آن جلوگیری به عمل می آید . در پاسخ باید بگوییم این کار به صورت اتوماتیک انجام می شود . زمانی که موتور خودرو سرد است این قطعه مکانیکی ، مسیر ورودی آب به رادیاتور را بسته نگه میدارد . آب مسیر بسته دور موتور را طی میکند تا به دمای تعریف شده در ترموستات برسد . هنگامی که آب به دمای مناسب رسید ، ترموستات ورودی آن را باز میکند و بعد از کم شدن حرارت، عمل قطع و وصل کردن را مجددا تکرار میکند تا درجه حرارت موتور در حد معمول خود باقی بماند .
ترموستات خودرو حدود ۵ سانتی متر است و شامل اجزای زیر می شود :
بدنه ترموستات – مجرای کنار گذر – پیستون فولادی – دیافراگم لاستیکی – فنر برگشت دهنده – ساچمه مومی – شیر ترموستات
در زمانی که بخاری خودرو روشن باشد ، ترموستات جریان آب گرم را به سمت بخاری هدایت میکند تا از گرمای آن برای بالا بردن دمای هوای سیستم تهویه مطبوع استفاده شود . حساسیت دمایی ساچه مومی توسط کارخانه تولید کننده و براساس دمای مطلوب فعالیت موتور تعیین میشود و بنابراین تنظیم دمایی قابل تغییر و تنظیم مجدد نیست . درجه این حساسیت معمولا بین ۸۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد است .
درجه حرارت ترموستات خودرو در کارخانه تعریف میشود. هنگامی که درجه حرارت مشخص شده به هم بریزد باید ترموستات خودرو را تعویض نمایید . ترموستات خودرو یک قطعه مصرفی است و نمیتوان آن را تعمیر نمود . قبل از خرید آن حتما به درجه حرارت آن که توسط کارخانه سازنده خودرو برای آن مشخص کرده دقت فرمائید . برای این عمل میتوانید از دفترچه راهنمای خودرو یا تعمیرگاه کمک بگیرید .
اگر ترموستات نتواند حرارت موتور را تنظیم کند و دمای آن بیش از حد بالا رود سبب جوش آوردن خودرو ، سوختن واشر سرسیلندر و آسیبهای جدی به موتور خودرو خواهد شد . بالا رفتن دما با روشن شدن چراغهای هشدار آمپر و چک هشدار داده میشود و بهتر است آن را جدی بگیرید تا موتور خودرو سالم بماند . از دستکاری در ترموستات خودرو و یکسره کردن آن خودداری و پرهیز کنید ، زیرا که صدمات زیادی به موتور خودرو و قطعات وارد خواهد کرد .
علائم خرابی ترموستات چیست؟
- بالا رفتن آمپر و رسیدن به ناحیه قرمز رنگ
- نشت مایعات از رادیاتور خودرو
- جوش آوردن خودرو
- نوسان در آمپر آب
- کاهش دمای موتور
- افزایش مصرف سوخت
از انواع ترموستات خودرو می توان به ترموستات الکترومکانیکی ، الکترونیکی ، فانوسی ، و مومی اشاره کرد.